måndag 11 mars 2013

Min debattartikel!



Bra att kvinnor kom ut i arbetslivet


När männen var tvungna att gå ut i krig så fick kvinnorna jobba under andra världskriget  med vad männen hade jobbat med tidigare. De fick göra mer ansträngande jobb än de var vana vid i hemmet. Det är bra att kvinnor kommer ut i arbetslivet och lär sig att jobba och lära sig göra mer saker. Hur ska de annars lära sig att tillverka saker och fixa eller laga saker? Hur skulle de annars klara sig om inte männen jobbade åt dom? Dessutom så är det bra att de får komma ut ur hemmet och lära sig nya saker. Förut var kvinnorna bara hemma och gjorde saker i hemmet som städa och laga mat mm, medans männen var ute och jobbade. Men nu är de ute och gör lite nyttigare saker, fast jag menar ju inte att det inte är bra att städa och laga mat för det måste man ju också göra. Men det är ju bra att kvinnorna också lär sig att kunna försörja sig själva och sin familj och inte vänja sig vid att deras män gör allt arbete.

De kvinnor som kom ut i arbetslivet saknade oftast utbildning. Det var oftast bara ogifta kvinnor som jobbade. Världen drabbades också av en ekonomisk kris ock då blev det ökad arbetslöshet och låga födelsetal. Var man dessutom gift eller tillhörde överklass var det skamligt att arbeta. Det var många som ville få bort kvinnorna från arbetslivet pga att de skulle vara hemma och ta hand om hemmet och familjen. Men är det inte viktigare att kvinnorna kommer ut i arbetslivet och hjälper till att försörja familjen? Då behöver ju inte männen göra allt heller. Eftersom männen var inkallade så hade ju kvinnorna två jobb skulle man kunna säga. För de var ju fortfarande tvungna att ta hand om hemmet och barnen och så skulle de jobba med något annat med så skulle man kunna säga att de hade dubbelt med jobb.

Att kvinnorna plötsligt fick jobba tror jag inte att de gillade så mycket. Men det var ju något de var tvungna att göra. De fick lära sig ett nytt jobb och anstränga sig för att det skulle bli bra och för att de skulle kunna tillverka saker och kunna försörja sig och sin familj.

Jag tror också att kvinnorna fick se mer än vad det hade gjort om de stannade hemma och bara gjorde samma sak varje dag. De fick liksom lite variation än vad de hade innan. De träffade säkert mycket nya människor också. Så jag tycker det var bra att kvinnorna fick komma ut i arbetslivet och jobba.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar